-Slecht of niet op de juiste toonhoogte gestemde piano's kunnen leerling-pianisten in de war brengen door het verschil tussen de piano in de muziekschool en de piano thuis. Tevens houdt een stembeurt ook automatisch een controle van het mechanische gedeelte in.
 
- Plaats uw piano tegen een binnenmuur, ver weg van warmtebronnen. Laat vooral geen zonneschijn op het instrument toe. Opgepast voor de lage voort- en najaarszon!
 
- Grote temperatuurschommelingen zijn uit den boze. Schakel nooit de verwarming volledig uit als je op vakantie gaat. Maximaal 3 à 4 graden verschil met de normale huistemperatuur. 
 
- Let op de luchtvochtigheid, ongeveer 60° is ideaal. Te hoge vochtigheid leidt tot vochtig vilt en schimmel met een slechte werking van de bewegende delen tot gevolg. Hygrometers kunnen nogal eens afwijkingen vertonen, laat hem ijken door een vakman.
 
- Droogte leidt tot barsten in het klankbord en de stemblok. In de handel zijn doeltreffende middelen voor zowel te droge als te vochtige toestanden te verkrijgen.
 
- Haperingen of bijgeluiden bij het aanslaan van een toets moeten zo spoedig mogelijk gemeld worden aan uw vakman. Dit geldt ook voor een gesprongen snaar, want dat kan schade opleveren.
 
- Kinderhandjes of vuistjes kunnen geen kwaad, een piano is daar tegen bestand, zo lang er maar geen harde voorwerpen worden gebruikt. Een beschadigd klavier vermindert de waarde van uw instrument aanzienlijk.
 
-De toetsen kan je reinigen met ether of alcohol.
 
- Zorg voor een goede, in hoogte verstelbare en stevige pianostoel, zeer belangrijk voor de houding!
 
- Plaats geen bloempotten op de piano. Water beschadigt het meubel.
 
- Voorwerpen die kunnen meetrillen kan je best niet op de piano plaatsen.
 
- Laat uw piano 1 maal per jaar stemmen.